ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

«Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι.» Στρατηγός Μακρυγιάννης (1797 – 1864).


Η Ελλάδα στενάζει αιώνες υπό Οθωμανική Κατοχή. Οι περισσότεροι Έλληνες στον ελληνικό χώρο ζουν στα όρια της απόλυτης φτώχιας. Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και ο πόθος για λύτρωση θα τους ενώσουν και, στο πνεύμα της εποχής του Διαφωτισμού και των επαναστάσεων που προηγήθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική, η Ελληνική Επανάσταση θα γίνει γεγονός!
Η γαλανόλευκη θα κυματίσει ενώνοντας στη σκιά της όλους τους Έλληνες.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της επανάστασης. Θεόδωρος Βρυζάκης, 1865


Έλληνες της διασποράς, πνευματικοί άνθρωποι, επιτυχημένοι έμποροι ή και αξιωματούχοι στον τόπο κατοικίας τους, χτίζουν το όνειρο και καθοδηγούν την Επανάσταση. Μαζί με τους αγωνιστές που πολεμούν ηρωικά χτίζουν το όραμα μιας ελεύθερης, ανεξάρτητης Πατρίδας.
Γράφουν Ιστορία!

Η έξοδος του Μεσολογγίου. Θεόδωρος Βρυζάκης, 1853

Η ελεύθερη, πλέον, Ελλάδα αναπαριστάνεται ως μία νέα γυναίκα γαλήνια και σοβαρή με λυμένα τα μαλλιά, δαφνοστεφανωμένη, που πατάει ξυπόλητη τα σπασμένα δεσμά της και υποκλίνεται στα φυσικά και πνευματικά τέκνα της που προετοίμασαν και υπηρέτησαν την Επανάσταση – από τον Κοραή, τον Ρήγα, τον Μιχαήλ Βόδα Σούτζο και τους Υψηλάντηδες έως την Μπουμπουλίνα, τον Μιαούλη, τον Παπαφλέσσα, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Μαυροκορδάτο, τον Καποδίστρια και τον Λόρδο Byron.

Η Ελλάς ευγνωμονούσα. Θεόδωρος Βρυζάκης, 1858

Τα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878) φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.