ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ – ΜΕΡΟΣ Β’

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΖΕΪΤΕΝΛΙΚ - ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ Στην οδό Λαγκαδά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το μεγαλύτερο στρατιωτικό νεκροταφείο των Βαλκανίων. Πάνω από 20.000 πεσόντες, σύμμαχοι της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο,…

Continue ReadingΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ – ΜΕΡΟΣ Β’

18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ήταν 30 Μαρτίου του 1960 όταν υπογράφηκε η διμερής σύμβαση μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Ελλάδας «περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία» και άνοιξε ο δρόμος για τη μαζική, πια, μετανάστευση…

Continue Reading18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

Στην τελετουργία της κηδείας και συγκεκριμένα μετά τον ενταφιασμό του αποθανόντος, συμπεριλαμβάνεται και το γεύμα που έχει επικρατήσει να λέγεται «μακαρία» ή «μακαριά». Συγγενείς και φίλοι κάθονται όλοι μαζί στο…

Continue ReadingΤΙ ΤΡΩΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ

Μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες δημοτικού τραγουδιού στην Ελλάδα, με πανάρχαιη καταγωγή, είναι τα μοιρολόγια («μοίρα» + «λέγω»). Τα μοιρολόγια είναι έμμετρα στιχουργήματα με λυπητερό περιεχόμενο και διακρίνονται σε διάφορα…

Continue ReadingΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ – ΜΕΡΟΣ Α’

Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ  ΑΘΗΝΩΝ Το παλαιότερο κοιμητήριο της Αθήνας όπου αναπαύεται σχεδόν όλη η Ιστορία του Έθνους. Ήρωες αγωνιστές του 1821, καλλιτέχνες και πολιτικοί αναπαύονται σε έναν κατάφυτο από πεύκα και…

Continue ReadingΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ – ΜΕΡΟΣ Α’

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΗΔΕΙΕΣ

Κηδείες που άφησαν εποχή λόγω της τεράστιας συμμετοχής του κόσμου που τις παρακολούθησε. Την κηδεία του Ινδού πολιτικού Μαχάτμα Γκάντι, το 1948, παρακολούθησαν περίπου 2.000.000 άνθρωποι, ενώ αυτή της Ίντιρα…

Continue ReadingΜΕΓΑΛΕΣ ΚΗΔΕΙΕΣ